Xucutaco (în nahuatl), sau Hueytapalan Hueitapalan (în mayaşă), numit de conchistadorii spanioli Ciudad Blanca (Oraşul Alb), este un oraş legendar pre-columbian, care era amplasat în pământurile de la Coasta Ţânţarilor (situată pe litoralul nicaraguaian şi frecentată cândva de piraţi) la est de actualul Honduras.
Orașul este menționat pentru prima dată de către conchistadorul Hernan Cortes (cuceritorul imperiului Aztec) în a cincea sa scrisoare de corespondență către Carol V (din 1526):
“Am într-adevăr informații despre țări mari și bogate, condusă de domni puternici, cu o Curte mare, inclusiv Regatul Eneitalapan, într-o altă limbă, Xucutaco, despre care mi se vorbeşte de șase ani (. ..). Din ceea ce s-a spus, și dacă l-aş reduce la jumătate, regatul îl va depăși pe cel al Mexicului în bogăție și l-ar egala cu mărimea orașelor sale, mulțimea locuitorilor săi și ordinea care guvernează . ”
Cortes afirmă, de asemenea, că au auzit vorbindu-se de La Ciudad Blanca încă din primele zile de la sosirea sa în imperiul Aztec, în anul 1519. Oraşul, situat în junglă, a fost abandonat de locuitorii săi în mijlocul secolului al XVII-lea. Spaniolii au plecat în căutarea sa dar nu au găsit niciodată vreo urmă!
Episcopul Hondurasului, Cristobal de Pedraza a plecat în 1544 în căutarea faimosului oraș. Într-o scrisoare adresată regelui Carol al V-lea, descrie călătoria lui prin jungla Coastei Ţânțarilor. El spune că a văzut mai ales – din partea de sus a unui munte – un oraş situat într-o vale. Conform ghizilor lui, nobilii acestui oraș mâncau în farfurii de aur.
Ca urmare a acestui fapt, legenda a continuat să crească, făcând legătura cu mitologiile locale. Astfel, La Ciudad Blanca a fost uneori creditat drept locul de naștere al zeului aztec Quetzalcoatl. Ar fi, de asemenea, chestiunea idolilor de aur și pietre albe sculptate, care i-au dat porecla oraşului.
Ruinele situate în departamentul Gracias a Dios (mai precis în fostul departament Mosquitia), în Honduras, corespund miticului Xucutaco. Într-adevăr, în martie 2016, o expediție științifică a confirmat faptul că pierdut în mijlocul junglei, au găsit faimosul oraș. Și datorită tehnologiei Lidar (de detectare a luminii şi a variaţiei). Acest tip de teledetecție prin scanare permite să trimită, dintr-un avion, raze pentru a cartografia solurile. În continuare, un software reconstruiește digital mediul, permiţând de a-l izola prin “straturi” diferitele părți ale peisajului. În prezent, săpăturile sunt în curs de desfășurare și au fost găsite deja multe obiecte.
Video Maria Campina
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Bucuresti
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ploiesti
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Buzau
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Galati
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Craiova
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Brasov
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Timisoara
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Iasi
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cluj Napoca
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Giurgiu
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Constanta
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Braila
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare America
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Italia
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Spania
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Austria
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Franta
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Germania
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cehia
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Grecia
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ungaria
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Federatia Rusa
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Anglia
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Olanda
Disclaimer
Redacția poate să folosească poze spre publicare, care ilustrează un anumit discurs jurnalistic, dar care conțin dreptul de autor. Se va menționa însă sursa acestora și faptul că prin publicare ( foto și/sau text) nu se vor aduce prejudicii persoanei respective.
Redacția va indica sursele fotografiei, acolo unde acestea se cunosc (autor, site, blog, platformă etc.). Pozele și sursele sunt verificate, online, în măsura în care se poate efectua acest proces jurnalistic, respectându-se principiul de verificare din minim 3 surse. În cadrul dreptului de comunicare, redacția respectă forma inițială a fotografiei și nu o va adapta (modifica).
Leave a reply