Germanii credeau în zeul Tuisto sau Teuto, fiul pământului, şi tatăl lui Mannus, care o onorau pe Hertha, Pământul, mama comună a muritorilor. Ei credeau ca aceasta din urmă intervenea în vieţile oamenilor şi că vizita uneori fiecare naţiune.
Considerau că într-o insulă din Ocean este o pădure consacrată şi, în ea, un car acoperit dedicat zeiţei Hertha, pe care numai preotul avea dreptul de a o atinge. El ştia momentul în care zeiţa era prezentă în sanctuar. Faţă de ea avea o veneraţie profundă. Se pare că această insulă era Heligoland situată în faţa izvorului Elbei. La vechii scandinavi, Thor, zeul forţei, înarmat cu ciocanul său teribil (din sanscrită, turas, impetuos) bătea giganţii şi punea peste ei munţii din bazalt care formează coloanele sale pe Sund.
Dar Thor sau Donar au lansat cenuşa iar Jupiter tunetul. În norvegiană, joi se zice thorsday, în engleză thursday, iar în germană donerstay.
Fratele lui Thor, Balder, zeul bunătăţii (din sanscrită, bali, excelent) apare efemer pe orizontul trist scandinav.
Mitologia nordică, sau germano – scandinavă, este încă necunoscută. Este deosebit de bogată şi se întinde de la Marea Neagră până în Island, într-un labirint de 2500 de ani.
Thor este cel mai puternic dintre zei cât şi dintre oamenni. El este fiul lui Ondin şi al Terrei. După Ondin este cel mai puternic. Prin forţa lui, le protejează pe Asgaard şi Midgaard contra asalturilor giganţilor şi hrimthurşilor. Imperiul pe care îl conduce se numeşte Trudvang. Palatul său Bilskirner, cel mai mare care a fost construit vreodată, are 550 de etaje. Carul lui este tras de două capre.
Acest zeu puternic este posesorul a trei obiecte preţioase: un ciocan, o curea şi o pereche de mănuşi. Ciocanul, numit Mjolnir, este foarte cunoscut giganţilor şi hrimthurşilor; multe cranii au fost zdrobite de acesta!!
Centura lui Thor se numeşte Megingjord. Când se încinge cu ea, forţa lui se dublează şi acelaşi efect se petrece şi cu mănuşile sale de fier, de care se serveşte pentru a ţine mai bine coada puţin prea scurtă a ciocanului.
Thor este zeu al furtunii. Furia lui este teribilă, iar în asemenea momente forţa îi creşte considerabil. Este de neoprit. Dar atunci când este calm, este fiinţa cea mai blândă din lume. Pare naiv. Thor este duşmanul neînduplecat al giganţilor şi se arată prietenul fidel al omenirii. El nu aruncă cenuşa pentru a devasta, ci pentru a fecunda pământul. Are o mare grijă pentru agricultură şi îi ajută pe oameni.
Oricum s-ar prezenta în faţa lor, el poartă o barbă roşie, căci focul face parte din atributele sale. Centura forţei îi înconjoară rinichii suplii. Deasupra capului său străluceşte o coroană cu 12 stele. Pământul poartă urmele paşilor lui grei… Este imaginea zeului furtunii, aşa cum o vedeau norvegienii din trecut. Dar el este şi imaginea perfectă a fidelităţii, a celui care nu abandonează niciodată pe cineva pe care îl iubeşte.
Mitul zeului Thor este unul dintre cele mai nobile şi cele mai elevate care s-ar fi putut crea.
Pe o piatră gravată din regiunea Altuna, Suedia, arheologii l-au putut recunoaşte pe zeul Thor pe vasul său, cu ciocanul ridicat, cu cap de taur. Într-o fermă de la Akureyri (în Islanda), s-a descoperit o amuletă reprezentându-l pe Thor.
Se spune că soţia zeului Thor, Sif, avea un păr atât de frumos, încât se credea că este din aur. O asemenea splendoare a stârnit invidia răului Loki, care taie părul lui Sif. Dar mereu trebuie să existe şi opusul, nu-i aşa?
Cultul pentru Odin şi Thor erau foarte importante la nordici. Fiul lui Dumnezeu, ănarmat cu ciocanul său formidabil, a distrus şarpele gigant care ameninţa să înghită lumea. Aşa cum în mitologia grecească, Hercule a învins hydra din Lerna sau cum Jupiter a ucis un şarpe gigant, Pythonul, monstrum horrendumet informe.
Kenneth Branagh (pe care l-au văzut în Henric al V-lea, Hamlet sau Conspiraţia), a realizat filmul ,,Thor”, având în distribuţie nume sonore, precum: Anthony Hopkins, Natalie Portman, Rene Russo etc.
Thor (interpretat de Chris Hemsworth) este un luptător puternic şi arogant a cărui nepăsare va declanşa un vechi război. Tatăl lui Thor, Odin (Hopkins), îl trimite atunci pe Terra unde va trebui să trăiască cu oamenii. Acolo, o femeie frumoasă, om de ştiinţă, pe nume Jane Foster (Portman) va provoca o adevărată schimbare la Thor, care se va îndrăgosti de ea. Abia aici el învaţă ce înseamnă să fie un erou veritabil, în timp ce fiinţa cea mai malefică din lumea lui, îşi trimite forţele răului din Asgard pe Terra.
După o absenţă de cinci ani de pe ecrane, Rene Russo revine în acest film spectaculos, alături de un super – erou.
Video Maria Campina
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Bucuresti
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ploiesti
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Buzau
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Galati
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Craiova
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Brasov
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Timisoara
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Iasi
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cluj Napoca
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Giurgiu
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Constanta
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Braila
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare America
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Italia
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Spania
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Austria
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Franta
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Germania
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cehia
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Grecia
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ungaria
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Federatia Rusa
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Anglia
Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Olanda
Disclaimer
Redacția poate să folosească poze spre publicare, care ilustrează un anumit discurs jurnalistic, dar care conțin dreptul de autor. Se va menționa însă sursa acestora și faptul că prin publicare ( foto și/sau text) nu se vor aduce prejudicii persoanei respective.
Redacția va indica sursele fotografiei, acolo unde acestea se cunosc (autor, site, blog, platformă etc.). Pozele și sursele sunt verificate, online, în măsura în care se poate efectua acest proces jurnalistic, respectându-se principiul de verificare din minim 3 surse. În cadrul dreptului de comunicare, redacția respectă forma inițială a fotografiei și nu o va adapta (modifica).
Leave a reply