Insolit

Castele din India

0 71

Civilizaţia indiană posedă un sistem social foarte complex. Ierarhia castelor conduce la excluderea unei categorii numită cei de neatins”. Dar, care este originea istorică a acestei categorii? Cine sunt cei de neatins?

 

Castele

 

Ce este o castă? Este un grup al cărui membri posedă, de la naşterea lor, caracteristici şi obligaţii comune. Faptul fundamental este deci moştenirea de apartenenţă de castă. Un individ nu poate în nici un caz să treacă de la o castă la alta, cel puţin în cursul vieţii sale terestre.

Ierarhia între caste este strictă. În ordin crescător de la demnitate vin patru mari categorii: shudra, vaishya, kshatriya şi brahman. Fiecare categorie impune membrilor săi obligaţii şi interdicţii: căsătorie în interiorul unei caste; reguli alimentare sau machiaj particular. Fiecare categorie este spartă în zeci, sute de sub-caste sau varietăţi regionale.

Nuntă de hindusiști. Foto de Kalyan Kanuri, Flickr, sursă Wikipedia.

Cei de neatins şi sistemul castelor

 

« Cei de neatins »  desemnează, prin definiţie, pe cel care nu poate fi atins, adică un om care este atât de nedemn şi de impur încât riscă de a murdări pe oricine. Toţi cei de neatins sunt obiectul sancţiunilor degradante. Ei trebuie să trăiască departe de sate. Nu pot să posedeze alte bunuri decât animale domestice. Nu pot să poarte haine luate de pe cadavre.

A circula noaptea în oraş este strict interzis. Ei sunt excluşi de a folosi apa din puţurile satelor căci ar putea infesta apa. Nu pot să împartă mâncarea cu alte caste, nici să o servească sau să o pregătească. Lor le sunt rezervate muncile cele mai grele şi degradante, care te-ar putea murdări.

Cele patru principale caste au de asemenea funcţiile lor specifice şi exclusive. Dar când s-a născut sistemul castelor? Textele vechi prezintă astfel originea mitică a lumii:

Zeii au jertfit un imens corp cosmic, construit după imaginea corpului uman şi l-au dezmembrat. Din gură, s-au născut brahmanii, ordinul spiritual cel mai elevat, care singur are acces la cunoaşterea metafizică, la înţelegerea ritualurilor şi a textelor sacre. Din braţe s-a născut kshatriya, războinicii şi prinţii. Din coapse s-a născut vaisha care sunt ţăranii, artizanii sau comercianţii. Picioarele au dat naştere la shudra, cel mai de jos dintre rangurile sociale, cel al slugilor şi servitorilor.

Este deci vorba de crearea unei ierarhii sociale fondată pe funcţii îndeplinite de fiecare categorie. Găsim de asemenea ierarhia indo – europeană unde sunt net separaţi preoţii, luptătorii şi producătorii.

 

Copil în afara castei sau « de neatins » 

 

Civilizaţia indiană s-a format începând cu invazia, către 1500 – 1000 î.e.n., a câmpiilor Indusabei şi Gangelui de popoarele de sorginte indo – europeană venite de pe platourile iraniene. Populaţia originală din sub-continentul indian, numită dravidiană, a cunoscut o civilizaţie avansată. Dar, dravidienii au fost învinşi şi supuşi de către invadatori. Ei au format atunci al patrulea rang social, cu funcţie domestică, în timp ce invadatorii s-au organizat într-un mod tripartit.

În acest timp, o fracţiune a populaţiei dravidiene a refuzat să se supună. Ea a fost considerată ca periculoasă şi a fost respinsă. Puţin câte puţin, din ea s-a format a cincea grupă din care descind cei de neatins.

 

Religia instigatoare a castelor

 

Ipoteza unei invazii brutale care ar fi exclus populaţia locală este puţin probabilă. Desigur, învingătorii şi-au impus condiţiile dar avut loc un amestec între cele două culturi şi cele două populaţii.

Crearea castelor pare să fie înainte de toate de natură religioasă. Valorile hindusismului propagate prin brahmani fac ca naşterea unor individ într-o castă să nu se datoreze niciodată hazardului. Ea rezultă din armonia ordinii cosmice şi din demnitatea vieţilor sale anterioare. Dacă se acceptă această ordine şi dacă se îndeplinesc ritualurile adaptate rangului său social, individual poate spera să se reîncarneze la un nivel superior. Nu se ştie însă când s-au generalizat în India aceste valori brahmanice.

 

Cei de neatins astăzi

 

India modernă nu recunoaşte constituţional existenţa castelor. Totuşi, ele continuă să influenţeze mentalităţile şi comportamentele oamenilor.

Constituţia din 1950 a înlocuit termenul « «de neatins »  prin « «harijan » , adică poporul lui Dumnezeu. Excluderea se poate observa cu precădere în domeniul economic. Cei de neatins constituie clasele cele mai sărace: ţărani fără pământ, zilieri, şomeri etc. Au existat mai multe revolte ale acestor oameni, însă ele au fost reprimate, sever de către armata construită în majoritate din Kohatriya.

Constatarea acestui statut umilitor a luat recent forme religioase cu convertirile masive la buddhism şi la islam, ceea ce riscă să destabilizeze social India, predominantă de religie hindusă.

În1995, un de neatins pe nume Mayavatia a fost ales în fruntea unui stat, Uttar Pradesh. În iulie 1997, Rocheril Raman Narayanan, provenind din casta celor de neatins, a fost ales la 75 de ani preşedinte. Acest post este onorific însă această alegere a reprezentat un simbol foarte puternic într-o ţară unde chestiunea raporturilor între caste nu a fost niciodată reglementată într-un mod satisfăctor.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Banner-300x150-Sandra
Banner 300x150 Clarvazatoarea Anastasia Venus ok555
Banner 300x150 Vrajitoarea Varsovia 2
Banner 300x150 Vrajitoarea Monica Ionita
Banner 300x150 Prezicatoarea Amalia
Banner 300x150 Clarvazatoarea Alizeea
Banner-300x150-Tamaduitoarea-Hara
Banner 300x150 Clarvazatoarea Olguta
Banner 300x150 Vrajitoarea Cristina
Banner 300x150 Vrajitoarea Elena Yagmur
Banner 300x150 Vrajitoarea Margareta 3
Banner-300x150-Morgana
Banner-300x150-Florica
Banner-300x150-Elena-Minodora-4
Banner-300x150-Vrajitoarea-Ramona-Toader
Banner-300x150-Vrajitoarea-Rodica-Gheorghe

Publicitate straina

Publicitate straina

Video Maria Campina

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Bucuresti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ploiesti

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Buzau

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Galati

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Craiova

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Brasov

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Timisoara

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Iasi

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cluj Napoca

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Giurgiu

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Constanta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Braila

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare America

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Italia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Spania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Austria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Franta

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Germania

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Cehia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Grecia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Ungaria

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Federatia Rusa

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Anglia

Vrajitoare Ghicitoare Clarvazatoare Tamaduitoare Olanda

Disclaimer

Redacția poate să folosească poze spre publicare, care ilustrează un anumit discurs jurnalistic, dar care conțin dreptul de autor. Se va menționa însă sursa acestora și faptul că prin publicare ( foto și/sau text) nu se vor aduce prejudicii persoanei respective.

Redacția va indica sursele fotografiei, acolo unde acestea se cunosc (autor, site, blog, platformă etc.). Pozele și sursele sunt verificate, online, în măsura în care se poate efectua acest proces jurnalistic, respectându-se principiul de verificare din minim 3 surse. În cadrul dreptului de comunicare, redacția respectă forma inițială a fotografiei și nu o va adapta (modifica).

Flag Counter